Začenja se 64. sezona branja!

Slovenska bralna značka | Osnovna šola Nove Jarše

Bralna značka je ena najbolj množičnih oblik prostovoljnih dejavnosti v šoli in izven nje. Je izvirna oblika  slovenskega vzgojno-izobraževalnega dela z mladimi bralci in nima primerjave v svetu. Vsako leto bere več kot 100 000 otrok v Sloveniji in zamejstvu. Njen simbol je Ostržek, ki spremlja branje od vrtca do zaključka osnovne šole.

ČAS TRAJANJA BRALNEGA LETA17. september do 30. april

Bralnih seznamov ni, z veseljem pa vam bomo učiteljice slovenščine in knjižničarki svetovale pri izbiri knjig. Odlično je pri izbiri knjig uporabiti Priporočilnico, ki jo ustvarja ga. Tilka Jamnik. Najdete jo na:

https://www.bralnaznacka.si/sl/priporocene-knjige/.

KOLIKO KNJIG MORAM PREBRATI?

Do konca meseca aprila, ko se bralna značka konča, je potrebno prebrati:

  • triada (1. – 3. razred) – 3 knjige
  • triada (4. – 6. razred) – 4 knjige
  • triada (7. – 9. razred) – 5 knjig

 

Učenci od 1. do 5. razreda se o prebranih knjigah pogovarjajo s svojimi razredničarkami in učitelji OPBUčenci 6., 7., 8. in 9. razredov predstavijo prebrane knjige svojim učiteljicam slovenščine.

Društvo bralna značka Slovenije  – ZPMS se že nekaj let trudi, da s pomočjo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in sponzorjev pripravi slikanico, s katero obdari prvošolce. Letos smo z njo obdarili vse prvošolce, ki so v najbolj deževnem tednu septembra prejeli slikanico Majde Koren z naslovom Protideževna juha. V pravljični uri smo se naučili zakuhati protideževno juho, postali smo člani šolske knjižnice in otvorili bralno sezono.

Protidezevna juha NASLOVKA junij 2024 FRONT

Ob tem pa: dragi devetošolci! Ne pozabite, da z devetletnim branjem za bralno značko pridobite tudi naziv ZLATEGA BRALCA/BRALKE. Le pogumno med knjige!

Naj se bralna sezona začne!

Koordinatorica PBZ Nastja Ferk

Dostopnost