Prešernov dan (s polnim uradnim imenom Prešernov dan, slovenski kulturni praznik) je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik – dela prost dan v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo na 8. februar, obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na ta dan poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.

ZDRUŽENI NARODI RAZGLASILI LETO 2022 ZA MEDNARODNO LETO STEKLA

Generalna skupščina Združenih narodov je 18. maja 2021, na pobudo Mednarodne komisije za steklo (ICG), razglasila leto 2022 kot Mednarodno leto stekla.

Leto bo poudarjalo pomembno vlogo stekla v današnjem življenju in posebej izpostavilo tehnološki, znanstveni in gospodarski pomen tega pogosto spregledanega prosojnega materiala. Steklo je prav tako izjemno pomemben medij v umetnosti in njegov zgodovinski razvoj je nedeljiv del napredka in razvoja človeštva.

Mi smo letos združili oboje, ob poslušanju radijske oddaje, ki je bila posvečena Francetu Prešernu, smo ustvarjali na steklene površine, ob tem spoznali razvoj in zgodovino stekla, na koncu pa so nastali čudoviti izdelki, ki smo jih odnesli s seboj domov – galerija izdelkov.

Dostopnost